Limbi

  • English
  • Română

Sedinta comuna a Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Misiunii Consilierilor de Nivel Înalt al UE si Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

Aproximativ 20 de avocați reprezentanți ai Uniunii Avocaților din Republica Moldova au participat la prezentarea organizată de Misiunea Consilierilor de Nivel Înalt al UE în strânsă colaborare cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și cu Uniunea Avocaților, care a avut loc pe 18 Ianuarie. Scopul acestui eveniment a fost de a explica cerințele noii Legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (PCSBFT) și de a descrie schimbările care vor apărea odată cu intrarea în vigoare a noii legi, cât și de a măsura impactul acestui document normativ asupra acestei profesii și asupra regimului de PCSBFT.

Una dintre prevederile noii Legi privind PCSBFT stipulează că avocații și Birourile de avocați, ca entități raportoare sunt obligate să raporteze tranzacțiile și activitățile suspecte identificate.

În același timp riscurile și vulnerabilitățile de spălare a banilor și finanțare a terorismului pun în evidență importanța cooperării între Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor al Republicii Moldova și avocații individuali și/sau Birourile de avocați pentru a asigura aplicarea legislației privind PCSBFT.

Al doilea obiectiv al acestei întâlniri a fost de a prezenta sumarul raportului privind evaluarea supra-națională a UE a riscurilor de spălare a banilor și finanțare a terorismului, în acest sens Consilierul de Nivel Înalt al UE în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor Dl. Igoris Krzeckovskis a prezentat principalele puncte și concluzii al raportului sus-menționat. În același timp experții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au prezentat raportul final privind Evaluarea Națională a Riscurilor de Spălare a Banilor și Finanțarea Terorismului, care s-a desfășurat în perioada Noiembrie 2015-Februarie 2017, cât și planul de acțiuni de redresare a riscurilor și neajunsurilor identificate.

Back to Top