Închide
Viceprim ministru, Ministrul Finanțelor, dl Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu președintele MONEYVAL, dna Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz

Viceprim ministru, ministrul Finanțelor, dl Serghei Pușcuța a avut ieri, 21 noiembrie, o întrevedere cu președintele Comitetul de experți al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor (MONEYVAL), dna Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz.

La eveniment au participat directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dl Vasile Șarco.

În debutul întrevederii, ministrul Finanțelor a declarat că, securitatea economică a țării este o prioritate în activitatea sa și va depune efort pentru a implementa standardele internaţionale pentru prevenirea fenomenului spălării banilor şi finanţării terorismului. În continuare, eforturile Guvernului sunt orientate spre realizarea măsurilor privind implementarea recomandărilor evaluatorilor MONEYVAL în cadrul celui de al cincilea raport de evaluare a Republicii Moldova.

La rîndul său, Președintele MONEYVAL a menţionat adoptarea cu succes a raportului de evaluare în şedinţa plenară şi a reiterat necesitatea conjugării eforturilor de către autorităţile statului în vederea implementării  recomandărilor celui de al cincilea raport de evaluare al Comitetului MONEYVAL.

De asemenea, dna Frankow-Jaśkiewicz a salutat iniţiativa de actualizare a obiectivelor strategice ale Republicii Moldova, prin elaborarea şi ulterioara adoptare a noii Strategii naționale în domeniu, actualizarea riscurilor la nivel național, precum şi eficientizarea măsurilor de redresare a riscurilor identificate în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului;

Totodată viceprim-ministrul, a accentuat importanţa parcursului european şi asumarea angajamentelor Republicii Moldova prin aderarea la grupul internațional OECD, precum şi ajustarea cadrului legislativ în domeniu.

Directorul Serviciului, a menţionat necesitatea dezvoltării noilor tehnologii în domeniu, care în contextul provocărilor actuale la nivel internaţional, impun reglementarea utilizării activelor virtuale, care constituie la moment preocupare a autorităţilor naţionale.

Președintele MONEYVAL a menționat importanţa sporită față de implementarea prevederilor combaterii proliferării finanţării armelor de distrugere în masă prin implementarea şi crearea unui mecanism eficient, conform recomandărilor echipei de evaluare.

În concluzie, ministrul Finanţelor a reiterat angajamentul la nivel înalt asupra implementării standardelor internaţionale şi asigurarea aplicării  eficiente a principiilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, care reprezintă o prioritate pentru Guvern şi autorităţile responsabile ale Statului, în special datorită impactului activităţilor întreprinse asupra proceselor de dezvoltare a economiei Republicii Moldova.